ZÓ SHOP JE 2deH KLEDIJ
ZÓ SHOP JE 2deH KLEDIJ
TWEEDEHANDS KLEDIJ
Ik hou van mode, ik hou van fashion maar ik koop zelden nieuwe, dure kledij. Ik hou ervan om tweedehands kledij te kopen. Doe ik trouwens al men hele leven! Waarom? Omdat ik het leuk vind om "op zoek te gaan", omdat ik het "kicken" vind om dure kledij voor een prikje te kunnen kopen, omdat tweedehands kledij "duurzaam" is en dus goed voor het milieu. Maar bovenal omdat je met een klein budget zoveel kan kopen zodat er gewoon heel wat geld overblijft om andere leuke dingen mee te doen zoals; op reis gaan, lekker gaan eten of een weekendje weg. Ik koop er "mijn vrijheid" mee...
En ik wens voor jou hetzelfde. Daarom, een blogje online met 10 TIPS over #tweedehands kledij shoppen.
Ik geef je hieronder mijn 10 TIPS hoe je succesvol tweedehands kledij shopt!
1 - Maak vooraf een moodboard op pinterest
Inspiratie opdoen doe ik altijd op voorhand. Per seizoen maak ik een moodboard vol ideeën van tenuetjes die ik leuk vind. Ik kijk ook naar kleuren die mooi combineerbaar zijn voor dat bepaalde seizoen of bijvoorbeeld voor een speciale gelegenheid.
Op pinterest, facebook een mode magazine. Je kan overal voldoende inspiratie opdoen, en met al deze ideetjes in mijn hoofd maak ik dan een lijstje van de kledij die ik graag zou vinden!
2 - Kies de juiste winkel
Er bestaan inmiddels heel wat tweedehandswinkels en ook online is er van alles te vinden.
Zelf ga ik graag naar een kringwinkel. Ik hou van het concept: wat je niet meer draagt breng je naar de kringwinkel en dat kan dan nog dienst doen voor iemand anders. Zelf kan je er op jouw beurt dan ook kledij kopen die een ander niet meer nodig heeft en naar de kringwinkel heeft gebracht.
De gekendste kringwinkel is inmiddels zonder enige twijfel de #kringloopwinkel waar er inmiddels een 125 van bestaan in België!
Het concept van de #kringloopwinkel is een toegankelijk én betaalbare manier om bij te dragen aan een duurzamere wereld. De textielwereld is tenslotte verantwoordelijk voor een groot deel van de vervuiling én verspilling hier op onze planeet...
Hier vind je een overzicht van de kringloopwinkels in België
3 - Online of in de winkel
Zelf ben ik fan van beiden! Ik koop zowel online als in winkels.
Online koop ik graag "van een persoon". Ik heb enkele leuke persoonlijke IG & FB accounts die ik hiervoor volg of enkele personen waarvan ik weet dat ze dezelfde stijl en maat hebben op Vinted of tweedehands. Da's lekker makkelijk want dan weet je al dat je na een geslaagde aankoop makkelijk een volgend koopje kan scoren bij diezelfde persoon!
Volg je trouwens mijn tweedehands IG account al?
Check it out: tweedehands account Natasia Fanariotis
Winkelen doe ik dan meestal in een kringwinkel. De leukste kringwinkels kan je hier ontdekken via mijn MEMBER PAGINA
Ben jij al lid? Maak snel een GRATIS account aan via de onderstaande knop MEMBERS en krijg in de toekomst toegang tot de leukste tweedehands shop adressen en ontvang mijn persoonlijke feedback!
4 - Ga met 2 shoppen!
Het is altijd leuker om in gezelschap te shoppen! Neem een vriendin mee, je mama of iemand die het ook leuk kan vinden om op zoek te gaan naar ultieme koopjes!
Bovendien kunnen jullie dan advies geven aan elkaar en dat is altijd mooi meegenomen.
5 - Neem je tijd
Het kopen van tweedehands kledij vereist wel wat geduld... Dit doe je dus best op een moment dat je er wat tijd voor hebt.
Tweedehandswinkels hebben meestal een enorme hoeveelheid kledij waaruit jij je #kringloopgelukjes moet filteren.
Geef ook niet direct op maar bekijk rek per rek en stuk per stuk. Ja, er hangt kledij die wat verouderd is maar er hangen ook prachtige authentieke stukken tussen die jij er gewoon uit moet weten halen.
Ik vind ALTIJD iets als ik naar een kringwinkel ga. Soms veel, soms minder, maar altijd IETS. En ik ben altijd dankbaar voor het koopje dat ik heb gedaan!
6 - Pas alles aan en pin je niet vast op de MAAT
Als ik in de winkel ben zal ik bijna altijd het kledingstuk passen. Tenslotte doe ik dat in een gewone winkel ook!
Aangezien er heel wat merkjes (en geen merkjes) door elkaar hangen in een kringwinkel zal ik nooit echt naar de maat binnenin het kledingstuk kijken. Tenslotte zijn niet alle maten bij alle merken gelijk, integendeel. Daar durft wel eens een groot verschil op te zitten.
Ik ga dus vooral af op mijn gevoel: vind ik het mooi? Ziet de maat er op het eerste gezicht oke uit? JA! Dan gaat het mee richting pashokje! Tenslotte kan ik pas écht zien of het mijn ding is als ik het aan heb!
7 - Vul aan met accecoires zoals een échte DIVA
Als ik een tenuetje scoor dan ga ik meestal "all the way": een broek, een blouse, een riem, schoenen, een sjaaltje én een handtas! Je mooi voelen, mooi zijn , stijl hebben, een #fashionata zijn heeft NIKS te maken met véél geld betalen voor kledij of aankopen van merken...
Integendeel, het heeft alles te maken met jezelf zijn, je goesting doen, creatief zijn, oog hebben voor mode en slim omgaan met je kleerkast.
Ik verwen mezelf dus altijd als ik ga shoppen met wat mooie accessoires. Ja, ik heb zelf al super toffe juweeltjes gekocht in kringwinkels, handtasjes van Pierre Cardin of Yves Saint Laurent, sjaals van Burberry of Dolce & Gabbana,...
Het mooie hieraan is dat je nooit op voorhand weet met welke schat je straks naar buiten wandelt...
8 - Kijk vooruit
Een kleedje kopen in de winter of een dikke trui in de zomer? Bij de kringwinkel kan dat!
Kijk dus ook goed naar kledij voor een ander seizoen. Misschien kan je het nu nog niet dragen maar is het bvb wel het ideale kleed voor op een trouwfeest deze zomer... Een koopje laat ik nooit hangen!
Kinderkledij kan je ook een jaartje (of twee) in de kast leggen. Echte mooie kledij zal ik zelden laten liggen maar natuurlijk moet het ooit wel dienst kunnen doen anders is het ook maar een impuls koopje dat blijft liggen in de kast tot het weer terug moet naar de kringwinkel...
9 - Check op vlekken en gebreken
Bekijk het kledingstuk zorgvuldig voordat je naar de kassa gaat. De kleding is meestal al gedragen geweest en kan dus enkele gebreken vertonen. Let vooral goed op:
- knopjes
- ritsen
- opwollen
- gaatjes
- vlekjes
- verkleuring bij oksel en kraag
- voering
10 - Was de kleding voordat je ze draagt
Ik hoor het zó vaak: "tweedehands kledij is toch vies?"
"Oh ja, is dat zo?" zeg ik dan...
Ik was al mijn aangekochte kledij, zowel tweedehands als nieuwe kledij. Voor mij is er geen enkel verschil. In beide winkels hebben mensen het vastgenomen, bekeken en gedragen.
Nieuwe kledij wordt tenslotte gemaakt in ateliers, door mensen. Het wordt verpakt, getransporteerd, uitgepakt, uitgestald in de winkel, gepast, soms zelf gedragen en dan (terug) verkocht aan jou. Het is dus een illusie als je denkt dat nieuwe kledij niet aangeraakt of gedragen werd voor jij het mee naar huis neemt...
Kledij wordt doorgegeven tussen broers en zussen, neven en nichten, vrienden en vriendinnen, bekenden én onbekenden. Daar is helemaal niks mis mee, of dat is allesbehalve vies. Vroeger was dit de normaalste zaak van de wereld. Nu denkt iedereen dat "nieuwe kledij" beter of properder is... Beter voor wie? Beter voor wat? Properder in welk opzicht? Alvast niet voor het milieu of je portemonnee!
Tweedehands kledij én nieuwe kledij wassen voor je ze draagt is dus gewoon hygiënisch. Niet meer of niet minder dan dat. Ik was al mijn kledij op 60° (als de wasvoorschriften het toelaten), dat is het meest hygiënische!
OP ZOEK NAAR NÓG MEER LEUKE BUDGET TIPS? Bekijk ook zeker onderstaande artikels!